Focussen

Wat is focussen?

De wijsheid van het lichaam

Ons lichaam is wijs in vele opzichten die in onze cultuur zelden of nooit erkenning heeft gekregen.

Ons lichaam weet hoe we ons leven leiden, wat we nodig hebben om meer onszelf te zijn, wat we waardevol vinden en waarin we geloven, wat ons gekwetst heeft en hoe het kan genezen.  Het weet welke mensen in onze omgeving het beste uit ons tevoorschijn halen en welke mensen ons leegzuigen. Ons lichaam weet wat ons een stapje dichter brengt naar een meer vervuld en rijker leven.

Ons verstand weet dit niet.  Het kan herinneringen bewaren aan het verleden, het kan herhalen wat anderen aan ons verteld hebben en het kan alle mogelijke toekomst scenario’s ontwerpen die ons ofwel aantrekkelijk lijken ofwel angst inboezemen.

Verandering vindt niet plaats in het verleden noch in de toekomst (domeinen van het verstand), maar in het heden (domein van het lichaam).

Focussen [1] 

Focussen is een lichaamsgericht proces van jezelf gewaarworden.  Je voelt iets in je lijf dat te maken heeft met wat er in je leven speelt.  Als je zenuwen in je buik hebt op het moment dat je iets moet zeggen in het openbaar, of als je spanning in je borst voelt bij de gedachte dat je straks een belangrijk telefoongesprek moet voeren, dan ervaar je wat we bij focussen een ‘felt sense’ noemen, een lichamelijke gewaarwording die iets betekent.

Je verstand kan allerlei verklaringen zoeken en oplossingen aanreiken maar het gevoel gaat niet weg. Met focussen kan je via een andere weg dit gevoel gaan benaderen om het te laten vormen en veranderen en kan je door middel van bepaalde stappen, ruimte geven aan dit ervaren gevoel.  Dit ervaren gevoel heeft de kracht om te veranderen.  Het is een duidelijke fysieke gewaarwording: het is een gevoel dat er zich in je binnenste iets roert of verschuift. Deze gewaarwording voelt altijd weldadig aan, alsof er iets loskomt of zich ontspant zelfs al is het conflict waar je aan werkt, er niet mee opgelost.

[1] Boek ‘de kracht van focussen, luisteren naar je lijf kan je leven veranderen’ praktische gids, Ann Weiser Cornell, uitgeverij De Toorts, ISBN 978 90 6020 776 5/NUR 777